Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
W obliczu szybkiego tempa życia i wielorakich obowiązków dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może stanowić wyzwanie dla kobiet, szczególnie zaangażowanych w regularną aktywność fizyczną. Zdrowa skóra, silne mięśnie i stawy, sprawny układ nerwowy oraz odporność, to tylko niektóre ze zróżnicowanych i kompleksowych wymagań [...]
[...] główny składnik czynny różeńca górskiego - salidrozyd. Jak się okazało, salidrozyd wpłynął na białko HIF-1-alfa, które jest wytwarzane, gdy komórki otrzymują zbyt małą ilość tlenu. Sytuacja ta sprawia, że organizm zostaje zmuszony do zwiększenia ilości EPO tak, aby wyrównać deficyty tlenu za pomocą zwiększenia możliwości transportowych [...]
[...] II). Najważniejszy fakt, który jest zgodny z przedstawioną przeze mnie argumentacją, brzmi: mimo iż stężenie GH drastycznie różniło się między próbami (interwały vs aeroby), ilość uwolnionych wolnych kwasów tłuszczowych nie różniła się między eksperymentami. A to znaczy, że chwilowa zwyżka stężenia hormonu wzrostu (nawet o 76% jak po interwałach) [...]
Odpowiedni dobór metody treningowej w okresie budowy masy stanowi kluczowe zagadnienie, które będzie warunkowało przyrost muskulatury. Są jednak pewne zasady, które są niezmienne i pozwalają na to, aby zmaksymalizować efekty hipertrofii mięśniowej. Pamiętać jednak należy, aby przestrzegać 5 ważnych zasad, które przyczynią się do szybszych [...]
[...] Marka Waga początkowa Marka wynosiła 93,4 kg, a waga po miesiącu stosowania diety Rocka wynosiła 93,9 kg. Nie odnotował więc szczególnej zmiany na wadze. Zwiększył jedna ilość masy mięśniowej. Jego ramiona oraz górna część nóg zwiększyły się, przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej. Ciężar, dokładany do wykonywanych przez niego [...]
Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
[...] dietę i ćwiczenia, to zwiększamy szanse na sukces. Nie spiesz się! Tak jak różne mogą być przyrosty masy ciała w ciąży, tak samo nie ma reguły, w jakim okresie spadnie dana ilość kilogramów. Najważniejsze jest to, aby dać sobie czas, ponieważ organizm musi się zregenerować po porodzie. Bardzo ostrożnie należy podejść do ćwiczeń, zarówno po [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
[...] dla pań w okresie menopauzy (po 51. roku życia). Ze względu na comiesięczną utratę krwi, młodsze panie powinny zjadać 18 mg żelaza dziennie. A w trakcie trwania ciąży ta ilość powinna wynosić 27 mg. Jeśli panowie stosują urozmaiconą dietę i nie cierpią na krwawienia, nie powinni mieć problemów z przyjmowaniem wymaganej ilości [...]
[...] substancja galaretowata, jest formą wydzieliny gruczołów gardzielowych m.in. pszczół miodnych (apis mellifera). Promowane obecnie jako super pokarm. Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia testosteronu (efekt silniejszy u kobiet, niż u mężczyzn), [...]
Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]
[...] głodu, grupa, która zjadła mieszankę chia, zjadła mniej jedzenia, niż grupa otrębów owsianych. W badaniu nie wzięto pod uwagę tego, jak dodatek do diety wpłynął na ilość przyjmowanego pokarmu. Inne zalety Oprócz zawartości błonnika nasiona te są źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA). Organizm może przekształcić część przyjmowanego ALA w [...]
[...] ekstrakcję gorącą wodą. Żelatyna była następnie trawiona przez proteazę do przetwarzania żywności w celu przygotowania peptydu kolagenowego pochodzącego z ryb. Całkowita ilość hydroksyproliny w peptydzie kolagenowym pochodzenia rybnego, którą analizowano przez hydrolizę peptydu kolagenowego, a następnie wysokosprawną chromatografię cieczową, [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]
[...] Jednym ze sposobów, aby dostarczyć bogate w aminokwasy BCAA proteiny jest przyjęcie odżywki białkowej. Jak się okazuje, osoby trenujące i wiekowe potrzebują dużo większą ilość protein, aby wywołać tę samą odpowiedź anaboliczną, co osoby młode. Proces ten powiązany jest ze zjawiskiem nazywanym progiem leucynowym, jak i faktem, że osoby starsze [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej to jeden z częstszych celów, jakie sobie zakładamy, wraz z każdym kolejnym rokiem. Z reguły towarzyszy jej jakieś większe wydarzenie w życiu: ślub, złe wyniki badań, wakacje czy okres po świętach. Z kolei u osób regularnie trenujących zależne jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, [...]
Na efekt pięknej sylwetki składają się czynniki takie jak: odpowiednio dobrana dieta, zawierająca właściwą ilość kalorii oraz białka, poprawnie skonstruowany plan treningowy i wytrwałość. To wszystko można dodatkowo wspomóc za pomocą celowo dobranej suplementacji. Podsumowanie Aby zyskiwać na sile funkcjonalnej, wzmacniając mięśnie i [...]
[...] występującego błonnika, który odżywia dobre bakterie w jelitach i pomaga zwalczać szkodliwe bakterie. Arbuz Arbuz to kolejny owoc, który zawiera prebiotyki. Zawiera też dużą ilość wody, więc świetnie nawadnia organizm. Grejpfrut Grejpfrut to kolejny idealny wybór dla wegan, którzy szukają prebiotycznych pokarmów wśród owoców. Ma wysoką [...]